On aconseguir cistelles agroecològiques al Guinardó?

Benvolgudes,

Els bons aliments provinents de l’agroecologia i la ramaderia extensiva de proximitat, lliures de conservants, estabilitzants, colorants, edulcorants, antibiòtics, hormones, fertilitzants, pesticides, microplàstics i tota mena de merdes que porten els productes hiperprocessats que es venen en les grans superfícies, i sovint també en els mercats municipals, son una de les claus per a una bona salut i unes defenses fortes.

Al Guinardó, a més d’alguns pocs petits comerços de productes de proximitat, disposem de diversos canals per accedir a cistelles de productes agroecològics frescos, de temporada, saludables i de proximitat:

  • D’una banda ROCAGUINARDA, que acull dos grups de consum: LA TAVELLA, i ECOROCAGUINARDA. Per a més informació adreceu-vos directament a Rocaguinarda.

  • D’altra banda el MERCAT DE PAGESIA DEL GUINARDÓ, cada dissabte no festiu de 10:00 a 14:00 a la Plaça Maragall, amb el que col·laboren dos productors agroecològics que distribueixen cistelles: l’HORTA D’ÒRRIUS (617423288)
    CAN TRIA (665637509). Fan lliurament a domicili sempre que hi hagin prou comandes a la zona, i properament es podran recollir cistelles al local de A Granel sccl, al C/ Sant Antoni Maria Claret 175.

Qui necessita el Carrefour tenint aquestes alternatives tant a prop?

Salut i agroecologia,

Les placeres del Mercat de Pagesia del Guinardó

Ei, MercatPagesGuinardo! Començo a estar una mica fart de que de cada dues intervencions que feu, les dues siguin per promocionar el vostre negoci i el dels vostres amics. De debò creieu que una àgora veïnal és el canal per fer publicitat d’una iniciativa comercial privada? Jo també tinc un negoci, segurament tan o més ecològic que el vostre, i ni se’m passa pel cap fer publicitat aquí. Feu el favor de tallar-vos una mica i parar el carro.

Lamentem molt que et sentis molest pels nostres missatges, ara bé el to barroer, agressiu i acusatori d’aquesta intervenció, feta des de la seguretat de l’anonimat, no és precisament la millor manera d’intervenir en l’Àgora Veïnal, tal i com està establert en les normes d’ús i convivència d’aquest espai plural i participatiu. A nosaltres ja saps on ens pots trobar: tots els dissabtes no festius al matí a la Plaça Maragall.

Dit això, no deixarem de reivindicar que l’abastiment alimentari de qualitat és un dret universal que cal fomentar i que cal posar a l’abast del major nombre de persones possibles, encara més si d’aquesta manera es dona suport a la petita pagesia catalana en contraposició a les multinacionals de l’alimentació. Al Guinardó, a diferència de molts altres barris de Barcelona, tenim el privilegi de comptar amb grups de consum i amb un mercat de pagès, de la qual cosa ens sentim molt orgulloses, i no ens cansarem de dir-ho. Fixa’t que en el missatge que hem publicat donem totes les opcions disponibles en el barri, i no només la del mercat de pagès. De la mateixa manera que d’altres entitats ofereixen els seus serveis a través de la plaça del mercat de l’Àgora Virtual, per què no ho podem fer nosaltres?

D’altra banda, el mercat de pagès del Guinardó és un projecte comunitari entorn la sobirania alimentaria i el consum responsable, i no una iniciativa privada tal i com dones a entendre, i volem deixar molt clar que des de l’entitat que representem no en traiem cap benefici econòmic ni rebem cap subvenció per dur-lo a terme. Si tal com dius “tens un negoci tan o més ecològic que el nostre” i creus que pots aportar alguna cosa positiva i transformadora al barri, doncs per això tens la plaça del mercat de l’Àgora que es defineix com un espai on “comunicar-se amb les entitats, projectes, cooperatives i negocis locals del barri”.

Finalment, no és el primer cop que hem hagut d’encaixar acusacions difamatòries per la feina que fem, però no per això ens farem enrere. Tenim molt clar què és allò que volem transformar, i expressions del capitalisme competitiu heteropatriarcal n’és una d’aquestes coses.

Salut,

Les placeres del Mercat de Pagès del Guinardó

Em sembla que he sigut prou educat, expressant el meu malestar; això de “barroer, agressiu i acusatori” són qualificatius que cadascú ja sabrà avaluar.

Realment em fa por que aquesta Àgora, que tot just comença, pugui convertir-se en un tabloide comercial. Pensava que deixant una petita queixa del què considero un ús abusiu, n’hi hauria prou. Ara veig que realment existeix aquest risc. I per tant, passo a rebatre alguns punts.

Realment creieu que podeu tirar-me en cara la “seguretat de l’anonimat”? Jo sospito qui sou però, tampoc no ho sé. També esteu “segurs en l’anonimat”? Jo sospito que en realitat sou l’Associació Apassos. És així? Confirmeu-ho, si us plau, no voldria “difamar”. I si és així, si realment sou l’Associació Apassos, per què el vostre perfil no és Apassos? No és aquesta una manera de ser encara més anònims?

Sobre lo de reivindicar l’abastiment alimentari de qualitat com a dret universal, està molt bé. Ara bé, com es garanteix aquest dret universal a la gent que no s’ho pot pagar? Perquè, no ho regaleu, oi? I barat, barat, el què se’n diu barat, no té pinta de ser, oi? Tornem novament a la tesi inicial, sou una iniciativa comercial privada, un negoci que competeix amb altres negocis del barri, perfectament adaptat a la lògica capitalista (lo de heteropatriarcal ho heu dit vosaltres, aquí ja no entro).

I òbviament, no és cert que hagueu publicat “totes les opcions disponibles en el barri”, ni de bon tros! Heu posat Rocaguinarda (que també està a l’Àgora i quedaria una mica malament) i vosaltres i els vostres amics. Al barri hi ha molts més comerços amb productes agroecològics. Però, clar, són la vostra competència.

El què sí que em té intrigat és lo de que “no en traiem cap benefici econòmic ni rebem cap subvenció per dur-lo a terme”. Per una banda, ja he preguntat si els productes els regaleu. No, oi? algun benefici econòmic reportaran, o no? I per altra, haig de tornar a preguntar si sou l’Associació Apassos. Perquè si la sou, segons el BOPB, se us va atorgar una subvenció de 14.000€ al 2018 (https://bop.diba.cat/temp/11_022018022679.pdf pàg.43), i una de 9.000€ al 2019 (https://bop.diba.cat/temp/11_022019019887.pdf pàg.15), ambdues referides al Mercat de Pagesia. La segona em té trasbalsat del tot: parla de “Campanya de Comunicació”. Totes aquestes “contribucions” que feu a l’Àgora formen part d’aquesta campanya de comunicació per la què esteu cobrant les subvencions?

I sí, és cert, no és la primera vegada que heu hagut d’ “encaixar acusacions”, potser un dia en farem una recopilació; ja aviso que serà molt llarga i no faltaran testimonis. Ara bé, la darrera vegada que vau “encaixar acusacions”, vau poder fer ús de la censura, vau aconseguir “moure fils” perquè esborressin comentaris a xarxes socials que no eren del vostre gust. No crec que en aquesta Àgora pugueu fer el mateix.

Una salutació.

Si entres en el nostre perfil de l’Àgora veuràs perfectament qui som, no ens amaguem de ningú. Les informacions que aportes son públiques i de lliure accés, tampoc ens amaguem de res. Altres entitats referents del barri com Rocaguinarda o Girapells també reben subvencions i no passa res. Ens sorprèn l´ús tendenciós i malintencionat que en fas, i el to amenaçador. Qui ets? I que te’m fet nosaltres per que ens assetgis d’aquesta manera?

Aquí ningú no assetja a ningú. L’assetjament és un delicte molt greu i us demano que no el banalitzeu. Si teniu indicis que algú us assetja, heu de dirigir-vos immediatament a les autoritats competents i denunciar-ho pels procediments pertinents. Si no és així, no feu servir aquesta paraula ,ja que suposa una acusació en fals i un menyspreu per les persones que sí pateixen assetjament.

Un cop aclarit això, anem al gra. Dieu que no us amagueu de res però, en l’anterior missatge asseguràveu que no cobreu cap subvenció; ho seguiu sostenint o admeteu que heu mentit?

De fet, no heu rebatut res del què he dit. Hi ha força arguments per contraargumentar. Crec que voleu saber qui sóc per atacar-me a mi personalment, en lloc de rebatre el què dic; se’n diu fal·làcia ad hominem i té més de 2000 anys.

En primer lloc el que estas fent, siguis qui siguis, és assetjament en tota regla. Aquesta recerca exhaustiva sobre les subvencions que hem rebut o deixat de rebre és obsessiva i ja n’és un clar indicador, com també ho és la manera com t’estàs dirigint a nosaltres. Efectivament és un delicte. Però nosaltres no som de “denunciar ni acudir a les autoritats pertinents” com dius, som més aviat de diàleg i de pau.

En segon lloc ens demanes explicacions sobre coses que no creiem que sigui ni el lloc ni el moment, però com insisteixes no tenim problema en explicar-t’ho:

Les subvenció rebuda al 2018 va servir per posar en marxa el Mercat de Pagès del Guinardó, com sap tothom. No és cap secret i és de domini públic. Posar en marxa un projecte així és molt costós, i demana d’un component d’activisme i militància molt important, com va ser el cas. Rebre subvencions no és cap delicte, faltaria menys, i al Guinardó són un munt les entitats que reben i gaudeixen de subvencions per tirar endavant amb els seus projectes i activitat. El nostre objectiu entre setembre de 2018 i juliol de 2019 era posar en marxa el mercat de pagès al Guinardó i així ho varem fer, i un cop posat en marxa desvincular-nos de l’operativa local, i així ho hem fet. Actualment no tenim cap vincle econòmic amb el Mercat de Pagès del Guinardó, i el nostre paper és exclusivament activista i militant.

La subvenció rebuda al 2019 no és pel Mercat de Pagès del Guinardó, si no per reforçar tots els Mercats de Pagès de Barcelona. És un projecte d’intercooperació entre nosaltres, i els mercats de pagès de Fort Pienc, Germanetes, Sants, Sagrera, Vallcarca i SlowFood per promoure el consum responsable, la sobirania alimentaria i la petita pagesia catalana. Es tracta de donar-lis visibilitat i reforçar-los com alternatives al model alimentari dominant, dixit el de les grans superfícies i mercabarna, de base capitalista. El cert que l’import concedit, per fer tot això, és una misèria en comparació amb els ajuts que reben les grans empreses del sector alimentari.

Tot el tema dels preus dels productes que comentes és un fake. Has vingut alguna vegada a comprar al mercat de pagès i poder així comparar preus amb altres tipus de proveïdors? La compra directa minimitza els intermediaris per tant ajusta els preus. Si estiguessis una mica posat ho sabries.

Satisfet? Què més vols saber company? Ja que exigeixes transparència podries practicar amb l’exemple… t’animes a presentar-te @parnassos? o vols seguir en l’anonimat?

Aquesta recerca només pot ser exhaustiva, com hauria de ser sinó una recerca? Busques una cosa concreta i per tant de manera exhaustiva. Si la informació sobre subvencions és pública i susceptible de ser buscada (perquè és el nostre dret), només pot ser buscada de manera exhaustiva. Els periodistes d’investigació, quan busquen aquesta mena d’informació, segons vosaltres, estan assetjant de manera obsessiva.

No vingueu amb paraules com “pau” i “diàleg”. Sabeu perfectament que no hi ha assetjament i que no hi ha cap delicte. Sou uns manipuladors i uns mentiders, no poseu cap denúncia per no fer el ridícul, perquè no podeu posar cap denúncia, perquè no és assetjament. Dir la veritat no pot ser mai assetjament. Això que esteu fent és banalitzar l’assetjament, lo qual no fa cap favor a la gent que sí el pateix. És indignant.

A més, esteu jugant al victimisme. Inicialment, només he demanat que us talléssiu una mica de fer publicitat en aquesta àgora. I vosaltres heu saltat en ira. Us heu fet els ofesos. Heu mentit, excusant-vos de coses que ningú no us havia dit (excusatio non petita, acusatio manifesta).

Esteu penjats, sabeu perfectament que d’anticapitalistes no teniu ni l’ombra (lo del mapa de la resistència capitalista és de traca; ha anat circulant per altres barris i la gent encara s’està rient).

Sou una associació que demana subvencions compulsivament, que no es talla un pèl a l’hora de mentir en les sol·licituds de subvenció (m’han arribat força, no algun no, força exemples, amb documents que puc anar penjant), que no mou un dit si la subvenció no és atorgada… en definitiva, que aneu a la pela, i si no hi ha pela, no moveu el cul. I si amb la cosa aquesta del Mercat de Pagès esteu fent algo, és que hi ha peles pel mig. I he mirat al BOPB i… bingo!

Bueno, aquí s’acaba la discussió. Ja m’heu fet perdre prou el temps.

Em sap greu Mercat, no tinc temps de llegir una parrafa tan llarga i per tant no la llegiré. No t’ho prenguis com un lleig però, jo no cobro per participar en aquesta àgora.

Ningú cobra per participar a l’Àgora, i no esperàvem menys de tu, doncs esta clar que el diàleg no està entre les teves virtuts.

Ei @parnassus, sóc el secretari d’Apassos. Després de posar-me al dia dels missatges que has enviat públicament a @MercatPagesGuinardo a través de l’Àgora Veïnal del Guinardó, em veig obligat a intervenir per aclarir-te un parell de cosetes. Ja que insisteixes en que rebatem els teus arguments i tesis qui millor que un dels socis fundadors de l’entitat per fer-ho. Ho faré seguint l’ordre argumental dels teus missatges tal qual els has anat vomitant. Només intervindré una vegada en aquest fil, després, si vols qualsevol aclariment, estaré encantat de fer-ho en privat.

La Plaça del Mercat de l’Àgora Virtual s’ha creat per publicitar notícies, pràctiques o productes de consum responsable al barri i teixir xarxa entre els negocis locals. Sent així, a què es deu la teva por? Es que potser no estàs d’acord amb l’arquitectura de l’Àgora? Només calia que escrivissis un privat expressant el teu neguit i segur que haguéssim arribat a un consens.

Com ja s’ha dit, aquí no ens amaguem de res ni de ningú. Entrant en el perfil i llegint la descripció i veient el correu electrònic associat haguessis pogut saber sense dubtes qui som. Posar sota sospita una evidència és de necis. Aquí l’únic que s’empara en l’anonimat ets tu, tot un exemple de integritat i valentia per part teva.

S’ha de ser cretí per dir-lis als pagesos que regalin els seus productes. Es nota que no deus haver treballat gaire en el camp, o es que potser et penses que el Mercadona o el Carrefour regalen els seus productes? Respecte el tema dels preus, es nota que no tens ni idea del que parles. Tal com t’han explicat des de @MercatPagesGuinardo, la venta directa redueix al mínim els intermediaris per tant els preus passen a ser molt ajustats i accessibles per a tothom i totdon. Hi han estudis que demostren que avui en dia els abastiments alimentaris més cars son els dels Mercats Municipals, en canvi els mercats de pagès s’equiparen, i en el cas d’alguns productes fins i tot milloren, els preus de les grans superfícies. Justament aquestes son les nostres competidores pel que fa al preu. D’altra banda, com a activistes de la Sobirania Alimentaria i el Consum Responsable defensem, i sempre defensarem, a la petita pagesia i a les consumidores responsables, la qual cosa sembla que a tu t’importa un rave. Pel tema dels preus et poso un exemple aclaridor, a veure si et vas posant al dia.

federica :reminder_ribbon: (federica_ravera)

Al bonpreu una safata de xai no eco ens costa 13,13E/ kg i de costelles 23,85 Euro. Un xai entero ecològic de ramaderia extensiva ho vaig pagar (entregat a casa) fa tres dies 13 euro/kg. Hem de demistificar el cost del menjar, que quan passa de un intermediari a l’altre puja ! https://t.co/7UhZlq6PEp

Però tu t’has llegit el títol del post? Feia referència a les cistelles agroecològiques. Evidentment que hi han alguns petits comerços que tenen productes ecològics i de proximitat al Guinardó, però les cistelles agroecològiques, a on creus que es distribueixen? Però tu ets del Guinardó?

Les companyes de @MercatPagesGuinardo ja t’han aclarit aquesta intriga que et corroïa per dins. Però tinc coses a afegir. La subvenció del 2019 de 9000 € és per un projecte d’intercooperació liderat per Apassos que estem desenvolupament en aliança amb la Xarxa de Consum Solidari, Fem Mercat Vallcarca, Slow Food i Mercat de Pagès de La Sagrera. Els 9000 € es redistribueixen entre totes aquestes entitats. És un projecte per promoure models alimentaris i de consum transformadors a nivell de ciutat, tot donant suport a la petita pagesia. Si sabem formular projectes i alguns ens els aproven, quin problema hi ha? Perquè ho criminalitzes? Es que potser et penses que les entitats del Guinardó, petites i grans, algunes d’elles institucions referents en el barri, com Rocaguinarda o Girapells no reben subvencions per projectes o per altres conceptes? Potser et podríem ensenyar quatre coses si fossis capaç de transformar l’enveja en curiositat.

Ves per on, que aquesta referència dona pistes de qui podries ser. Et refereixes a la campanya de difamació que un membre destacat de l’Assemblea Social va fer pel FB? O et refereixes a la falsa denúncia que uns excompanys de l’Assemblea Social ens van posar a través de instància ordinària dirigida a l’Ajuntament de Barcelona? A quins fils et refereixes? No serà que potser el moderador del FB va actuar amb sensatesa i va eliminar amb criteri propi les informacions difamatòries? O no serà que potser l’Ajuntament de Barcelona va contrastar les nostres al·legacions amb la falsa denúncia i va donar per sobreseït el cas? I quina merda d’amenaces son aquestes que fas? Si tens algun problema amb Apassos, sigues persona, i vine a parlar amb nosaltres, però deixa de fer el macarrilla i d’enverinar els espais públics i participatius.

Ara vas de periodista d’investigació? En Jordi Borràs, en David Fernàndez, en Josep Cabayol o les companyes de la Directa sí son periodistes d’investigació. Obsessionar-te amb una petita associació com la nostra amb un pressupost més minso que la teva empatia ratlla la malaltia mental. Em sap greu que no t’hagis pogut realitzar com a periodista, però siguem seriosos si us plau, això que fas no és periodisme de investigació ni de conya. Això si que es de risa.

Amb el fil d’aquesta conversa es posa en evidència que això ve de lluny. Ergo, es un assetjament de manual i tot el que projectes cap a nosaltres no és més que un reflex d’allò que ets i fas. Tens motius de sobres per estar indignat, indignat de tu mateix. Victimitzar per una banda i amenaçar i menystenir per una altra és típic dels assetjadors. Si no saps reconèixer les emocions treballa-t’ho i no ens projectis les teves misèries i mancances. Deixa’ns en pau.

Però a tu que et passa? De veritat et penses que un macarrilla anònim com tu te alguna mena d’autoritat moral per dir-nos què som o deixem de ser? No només som anticapitalistes, si no també som llibertaries, apartidistes i precàries. Apassos porta 17 anys treballant i militant per les alternatives al capitalisme. Entre d’altres fites hem desenvolupat i coordinat el Balanç Social de la XES des del 2007 fins al 2013; varem coordinar el congrés fundacional de RIPESS Europa que es va celebrar al 2011 a Barcelona; varem formar part de l’equip de coordinació i conceptualització de la FESC (Fira d’Economia Solidària de Catalunya) des de la primera edició al 2012, al 2013 i al 2014; varem coordinar un projecte sobre ESS i Drets Humans entre la XES i l’ODESC entre el 2013 i 2014. Més recentment varem estar a primera línia de trinxeres a GuinardoVolEspais del 2015 al 2017; varem impulsar i promoure la creació de la cooperativa el Cau de les Guineus per licitar el Bar del Mas Guinardó entre el 2016 i 2017; varem organitzar tres fires d’ESS i consum responsable al Guinardó al 2017 (Mas Guinardó), 2018 (CJ Girapells) i 2019 (CC Guinardó); varem co-organitzar la Fira de Consum Responsable d’OMNIUM H-G al 2019; i hem creat el mercat de pagès del Guinardó al 2018 i 2019. Per algunes coses hem comptat amb pressupost i per altres no, però les hem fet igualment. A part de subvencions també hem fet prestacions de serveis, desenvolupant feines per, per exemple, Coòpolis, la XES, la Fundació Ludàlia o la Xarxa de Consum Solidari. I ara vens tu a dir-nos que estem penjats o que no som anticapitalistes, ni activistes? Doncs diga-ho si et satisfà, a nosaltres ni fu ni fa. Respecte el mapa de resistència, es que no has llegit res del que s’ha anat escrivint a l’Àgora? Es tracta d’un mapa artesanal sense pretensions per donar visibilitat a algunes de les iniciatives alternatives i transformadores del Guinardó. Com ja s’ha explicat en un altre post, estem treballant en un mapa de resistències al capitalisme a Horta Guinardó juntament amb MateBCN sccl que publicarem més endavant. Si et fa ràbia el nostre mapa és cosa teva.

Més prejudicis i amenaces? Ben mirat tens raó, dedicat al bingo que potser t’anirà millor. Per no voler perdre el temps amb nosaltres deunidó el que ens has dedicat durant tan de temps. Espero que et curis i trobis la pau interior i l’amor que et manca, que sembla que bona falta et fan. Salut!