Els socis de Rocaguinarda recomanem alguns llibres per llegir a l'estiu!

MÉS RECOMANACIONS DELS NOSTRES LECTORS DE CARA A L’ESTIU

Després del temps que hem passat sense poder gaudir de la natura, ara ha arribat l’hora d’anar a passejar, a prendre el sol o la fresca, al bosc, a la platja, a la muntanya, als parcs urbans, a gaudir dels espais exteriors. El bon temps d’estiu ens acompanya.

Potser ara tenim més ganes també de descansar de la lectura o, al contrari, de continuar llegint, i se’ns han acabat les propostes, les idees. Amb aquest butlletí us suggerim unes quantes lectures que han agradat a alguns dels nostres socis i sòcies i que ens les han volgut recomanar. També poden servir d’ajuda per a possibles compres del Sant Jordi d’estiu, si no veu celebrar-ho a l’abril.

De ben segur que us heu adonat que els llibres de butxaca també són uns amics fantàstics de viatge. No trobareu les darreres novetats editorials en aquest format, però és clar que hi ha títols molt interessants que ens faran passar una molt bona estona i a un molt bon preu.

El format reduït ens permet endur-nos-els arreu i gaudir del plaer de llegir a l’aire lliure mentre sentim els ocells al bosc o al parc, la remor del mar a la platja, l’aigua que baixa sorollosa pel riu. Clàssics en català o castellà, els llibres més venuts de moltes temporades, assajos, poesia, teatre, humor, novel·la negra i històrica. Tot això i més ho podeu trobar en aquest format.

I com sempre, a la cooperativa descobrireu les últimes novetats, aquestes que també han estat confinades i que ara us esperen per ajudar-vos a gaudir, a pensar, a emocionar-nos, a somriure, a reflexionar…

EL LIBR0 DEL VERANO

Autor: Tove Jansson

Traducció: Jesús Pardo
Editorial: Siruela. 4.ª edició, 2007
Preu: 12,95 € Soci: 12,30 €

Durante el confinamiento he descubierto este pequeño tesoro en la estantería de casa. Un libro que me regaló mi nuera cuando me estrené como abuela al nacer mi primera nieta. Son pequeñas historias cortas, a cual más disparatada, pero también más humana y fresca, de una niña con su abuela y su padre durante varios veranos –aislados también, pero sin virus- en una casa situada en una isla silvestre –no salvaje- de Finlandia. El padre aparece en un segundo plano en las historias. Me he sentido feliz en el pellejo de esa abuela tan original y tan joven mentalmente, capaz de ser cómplice de su nieta Sofía. Además, para colmo, yo también tengo una nieta que se llama Sofía.

La recomiendo a abuelas, pero también a jovencitas y jovencitos con imaginación y ganas de disfrutar. Como bien dice la contraportada, y así lo he sentido, se trata de una reflexión sobre cómo vivir, escuchar y aprender de la naturaleza, el mar, la luz y los animales (buenísimo el asunto de las lombrices), y así poder adentrarnos en sus secretos. Pero sobre todo, los diálogos entre abuela y nieta descubren «sentimientos que creíamos olvidados».

MARGA ORTEGA

EN FALS

Autora: Sílvia Gruart

Editorial: Angle Editorial
Preu: 16,90 € Soci: 16,05 €

L’Anna és una jove periodista a Berlín, una ciutat encara marcada per l’època del règim de la República Democràtica Alemanya, i que havia publicat diversos articles sobre l’aniversari de la caiguda del mur. Un dia s’assabenta que un dels personatges entrevistats per ella en el passat era un impostor. De sobte tot trontolla.
Un llibre molt ben escrit per la periodista Sílvia Gruart, fresc, però sense deixar de ser intens.

PEP NOVELLÓN

EL KOALA ASESINO

Relatos humorísticos de la Australia profunda

Autor: Kenneth Cook

Traducció: Federico Corriente
Il·lustracions: Güido Sender
Editorial: Sajalín Editores
Preu: 18,00 € Soci: 17,10 €

Llibre molt recomanable justament per dies de confinament o posteriors. Un autor amb sobrepès i molt aficionat a la cervesa ens distreu amb un seguit d’històries d’animals molt divertides. En cadascuna d’elles l’autor s’enfronta a un animal o a una persona diferent. No us perdeu la història del submarinista o la del miner: són molt divertides.

PEP NOVELLÓN

14

Autor: Jean Echenoz

Traducció: Anna Casassas
Editorial: Raig verd
Preu: 9 € Soci: 8,44 €

Llibre sobre la primera Guerra Mundial en cent vint pàgines i amb la ploma de l’Echenoz. En una tarda ho teniu llegit, però no penseu malament, no és un llibre superficial o lleuger: tracta sobre cinc homes que van a la guerra, una dona espera la tornada de dues persones. Tornaran?
Un gran llibre.

PEP NOVELLÓN

EREBUS. HISTORIA DE UN BARCO

Autor: Michael Palin

Traductor: Joan Eloi Roca
Editorial: Ático de los libros
Preu: 18,90 € Soci: 17,95 €

Si sou seguidors dels Monty Python, aquest és un llibre que no té res a veure amb el grup, tot i que l’autor és un dels fundadors, en Michael Palin. Apassionat de les històries polars i les seves expedicions, l’autor escriu en aquest llibre sobre dues de les expedicions navals més importants del vaixell HMS Erebus. La primera va anar més al sud que cap altre i la segona encara no ha tornat.

Si voleu, us convido també a veure una sèrie històrica molt interessant sobre aquest segon viatge. Es diu «The Terror» i la podeu veure a una de les plataformes de televisió.

PEP NOVELLÓN

MAMÁ

Autor: Nacho Caravia

Editorial: Dalpine
Preu: 27,00 € Soci: 25,65 €

«Empecé a fotografiar a mi madre coincidiendo con mi emancipación personal, hacer fotos era una forma nueva de diálogo entre los dos libre de la jerarquía madre-hijo. Con el paso del tiempo ver a mi madre desde esta nueva perspectiva, desprovista de su rango, que no de mi afecto, me ha ayudado en la tarea de comprenderla e interpretarla.»

Un magnífic llibre de fotografia de Nacho Caravia. Una aproximació a la seva mare que li ha permès descobrir una relació diferent mitjançant els objectes que ella va guardant a casa seva, en la nova realitat que ella habita. Fet amb una gran sensibilitat i una mirada molt personal.

PEP NOVELLÓN

PASEOS CON MI MADRE

Autor: Javier Pérez Andújar

Editorial: Tusquets Editores
Preu: 15,00 € Soci: 14,25 €

Una novel·la autobiogràfica.

En un suplement cultural deien que la gran novel·la de Barcelona en realitat no existeix, perquè hi ha moltes novel·les i, per tant, moltes Barcelones segons els diferents personatges que les protagonitzen: des de la Colometa, de la Mercè Rodoreda, fins l’Onofre Bouvila, de l’Eduardo Mendoza, passant pel Pijoaparte, de Joan Marsé, i el Pepe Carvalho, del Vázquez Montalbán… i tantes i tantes més.
Però en canvi hi ha poques novel·les que parlin d’una altra Barcelona. De la Barcelona que va créixer adherida a la ciutat capital en forma de barris de blocs d’habitatges pels obrers industrials i de la construcció, que en successives onades d’immigració anaven recalant en les seves perifèries vàries.
Els pobladors d’aquests territoris van acabar sent els integrants d’un món obrer amb un cert orgull de classe, que va créixer a l’aixopluc del «desarrollisme» dels anys seixanta i setanta, en el que es barrejaven anhels de superació econòmica i vital. Però també amb una organització i unes lluites socials que van obtenir sovint importants fruits tant en el nivell de vida personal com en la millora dels seus barris. Una part significativa s’ha anat perdent amb els pas del temps, sort n’hi ha d’escriptors com Javier Pérez Andújar que ho analitzen i ens ho recorden.

FRANCESC BAYO

ANTES DEL HURACÁN

Autor: Kiko Amat

Editorial: Anagrama. Narrativas hispánicas
Preu: 15,00 € Soci: 14,25 €

Un relat esbojarrat d’amistat, malenconia i humor.

FRANCESC BAYO

TIGRES DE VIDRE

Una història inquietant sobre l’amistat, el perdó i la venjança

Autor: Toni Hill
Editorial: Rosa dels Vents
Preu: 19,90 € Soci: 18,90 €

Fantàstica història de suspens.

FRANCESC BAYO

LA CARA NORTE DEL CORAZÓN

Autora: Dolores Redondo

Traductora al català: Núria Parés Sellarés
Editorial: Columna/Grup 62
Preu: 22,90 € Soci: 21,85 €

Aquesta novel·la és la preqüela de la trilogia del Batzan, de la mateixa autora. Es tracta d’un thriller policíac que, com a les obres anteriors, conté elements fantàstics de la mitologia i creences populars.
La protagonista és Amaia Salazar, la subinspectora de la policia foral de Navarra que ha estat protagonista dels tres llibres de la sèrie.
Es desenvolupa en la ciutat de Nova Orleans enmig del desastre causat per l’huracà Katrina, per la qual cosa ens dona un vívid retrat del que va passar en aquella ciutat i com ho van viure les persones que el van patir.
El llibre no perd el fil amb la vall del Baztan i la població d’Elizondo, d’on és originària Salazar, fent constats flash-backs del passat de la subinspectora.

El podeu llegir tant en català com en castellà, ja que està en les dues llengües.

ARIADNA APARICIO

EL ENIGMA DE LA HABITACIÓN 622

Autor: Joël Dicker

Editorial: Alfaguara/La Campana
Preu: 22,90 € Soci: 21,85 €

Este es el típico libro que no se puede dejar de leer. Yo soy lectora asidua de Dicker y he de decir que con este libro se ha vuelto a superar. Tiene el detalle de homenajear al editor que le ha ayudado a difundir sus libros y el mismo Dicker es personaje en el texto. De hecho es él quien nos guía en la narración.
La historia empieza con el enigma ligado a la no existencia de la habitación 622 (y la existencia de la 621 bis) en el hotel en el que se aloja el propio Dicker para unas vacaciones en los Alpes. El libro es denso de personajes muy bien caracterizados, con además esa capacidad de describir lugares que harán que muchos se sientan en algunos momentos ciudadanos de Ginebra y de diferentes lugares de los Alpes Suizos. No hace falta haber leído los libros anteriores de Dicker, pero estoy segura de que más de uno seguirá con otros libros suyos tras haber leído éste. Aconsejaría, a quien no lo haya leído ya, que continúe con La verdad sobre el caso Harry Quebert y se introduzca en otros paisajes y otros misterios.

ELENA GIRONDA

HIERBA DE BRUJAS

Autora: Toti Martínez de Lezea

Editorial: Erein
Preu: 20,00 € Soci: 19,00€

Es tracta d’una novel·la ambientada en el segle XVI, en les valls navarreses d’Erronkari, Zaraitzu, Aekzoa i Erro.

Sacsejada per la lluita dinàstica per la corona de l’antic regne de Navarra, la població del territori protagonitzava constants actes de revolta que les autoritats castellanes volien esclafar.

La caça de bruixes que es va desfermar en aquesta zona del sud dels Pirineus va ser un episodi per atemorir la població. Aquest és el marc històric de la novel·la que es centrarà en la persecució duta a terme per l’audiència de Navarra contra una família de pastors, i més concretament per l’inquisidor Avellaneda contra Loredi, la filla petita d’aquesta família.

Toti Martínez de Lezea, una de les grans escriptores feministes del nostre país, ens fa un magnífic retrat psicològic del personatge principal, Avellaneda, i la seva obsessió malaltissa per les bruixes, a més d’un retrat de la població muntanyesa d’aquell territori i les seves creences ancestrals.

ARIADNA APARICIO

BENITO PÉREZ GALDÓS

A Benito Pérez Galdós se’l considera un dels millors representants de la novel·la realista espanyola del segle XIX. Va aprendre de la vida quotidiana, va viatjar arreu d’Europa i Espanya, va connectar amb els corrents literaris de l’època, dels quals estava amatent: dels escriptors russos, de Gustave Flaubert, de Zola…
Dels Episodis Nacionals us recomanaria Girona . És la narració dels set mesos de setge que va patir la ciutat. Una defensa dels gironins malgrat la fam i l’horror que patien dia a dia. Després de llegir-la passegeu per la ciutat, la veureu amb altres ulls.

Amb Fortunata i Jacinta, Pérez Galdós descriu dues dones que representen, cadascuna, a la classe burgesa ascendent i a les classes populars, amb el rerefons i el paral·lelisme de les lluites polítiques que es donen a la Primera República, i en especial la vida social a Madrid.

Pérez Galdós va crear uns personatges femenins literaris com l’Amparo de Tormento , o la Isadora de La desheredada , o Tristana … Tots li serveixen per mostrar la crisi de valors i aprofundir els canvis socials.

Si aneu a la Cooperativa, als prestatges de llibres de segona mà trobareu alguns exemplars; aprofiteu l’ocasió.

Si us interessen uns altres títols, podeu encarregar-los en llibre de butxaca . I si voleu gaudir de cinema, busqueu El abuelo, Fortunata y Jacinta, Tristana

CORAZÓN QUE RÍE, CORAZÓN QUE LLORA

Autora: Maryse Condé

Traductora: Martha Asunción Alonso
Editorial: Impedimenta
Preu: 17,95€ soci: 17,05€

Els ingredients que fan aquesta autobiografia tan especial són un escenari exòtic, l’illa antillana de Guadalupe, i la veu excepcional d’una dona racialitzada que narra en primera persona, i amb un to viu i colorit, la seva infantesa i el descobriment de la contradicció que l’envolta: ha nascut a una família orgullosa de pertànyer a la República Francesa, ignorant així els seus orígens racials, al mateix temps que reprodueix el classisme de la metròpoli. Una incongruència que es pot resumir en una frase que diu el germà de la narradora: «Papá y mamá son un par de alienados» i que es fa palesa quan, a un viatge a París, la família pateix el mateix classisme i racisme que ells exerceixen a Guadalupe.

Maryse Condé és una escriptora potser no gaire coneguda, malgrat que per la seva producció literària ha rebut el premi Nobel Alternatiu de Literatura 2018.

CAROLINA MONTOTO

Des del grup de Teatre

Us recomanem unes lectures per aquest estiu, fruit dels nostres gustos i de la recerca d’obres per estrenar. En tot cas, creiem que són referències prou universals perquè us puguin agradar. Són:

EL VENTALL, de Carlo Goldoni

Una obra molt divertida, d’una impecable estructura dramàtica. Nosaltres la vam assajar i vam gaudir molt. Us recomanem la versió publicada per l’Institut del Teatre.

NO HI HA PANY QUE TANQUI , de Felip Gallart
És una altra proposta divertida que ha publicat la col·lecció Teatre de Butxaca. Adient pels que estigueu interessats en el teatre dins del teatre en una ambientació popular i medieval.

BODAS DE SANGRE, de Federico García Lorca
Us recomanem l’edició crítica de Cátedra.

LA FUNDACION, d’Antonio Buero Vallejo
N’hi ha una edició d’Austral.

GEMMA PALOMAR

DESIGUALDAD MUNDIAL

Un nuevo enfoque para la era de la globalización

Autor: Branko Milanović

Editorial: Fondo de Cultura Económica
Preu: 18,00 € Soci: 17,10 €

Llibre farcit de termes tècnics, quadres i estadístiques que afavoreixen un extens coneixement. La seva lectura amplia la idea de l’origen i el desenvolupament de l’abismal desigualtat que hi ha actualment en l’àmbit mundial i a tots els nivells. El text ens situa a un avui que perpetua la història de tres centúries… i que no ha acabat. Explica els processos que han contribuït a fer que siguem on som per tal de donar pistes per sortir-se’n. Interessant.

El que sí que diu, inductivament, és que, per poder sortir d’aquesta situació, no fer res agosarat i intel·ligent amb capacitat de vèncer totes les resistències… i més, no ens ajudarà. L’autor afirma que la superació de la desigualtat passa per adquirir una formació humana integradora davant una globalització imparable a la qual li falta «sentit».

L’autor, d’origen serbi i format als Estats Units, és conegut per les seves anàlisis econòmiques; sembla ser, a més, un company de viatge de l’economista francès Thomas Piketty.

JOSEP BUSQUETS

EL POST-NACIONALISME EN EL MAPA GLOBAL

Autor: Joan Ramon Resina
Editorial: Angle Editorial
Preu: 9,00 € Soci 8,55 €

En molt poques pàgines, en Joan Ramon Resina ens diu molt. Obre la panoràmica realista en què es troben els consolidats «Estats-nació»: davant la nova realitat econòmica de fluxos amunt i avall, la seva bona governabilitat pot posar-la en qüestió. Qui els controla i qui té el seu domini? Actualment, es repensa l’Estat, per allunyar-se’n o per apropar-se’n? A partir d’una afilada reflexió, l’autor ens fa veure les grans transformacions polítiques, els canvis que oferirà el futur, per apropar la gestió política i el paper de les nacions sense Estat.

JOSEP BUSQUETS

EL MEJOR DE LOS MUNDOS

Un paseo crítico por lo que llaman «democracia»

Autor: Pascual Serrano
Editorial: Icaria
Preu: 6,00 € Soci: 5,70 €

El text apel·la al lector a través d’una lectura amena, qüestions sobre la vida quotidiana que passem per alt. Contents i satisfets, no ens adonem que ens porten a l’hort. Que no hi ha res de res, d’allò que en diem democràcia. És un tast per mostrar les misèries, les mentides i les aberracions que el capitalisme ofereix com a sinònim de democràcia. L’autor, Pascual Serrano, és un acreditat periodista, incòmode pels dirigents dels grans mitjans. Diu allò que d’altres no s’atreveixen. A un avui tan intoxicat, demana senzillament estar desperts i ser coherents.

JOSEP BUSQUETS

LOS CAMPOS DE CONCENTRACIÓN DE FRANCO

Sometimiento, torturas y muerte tras las alambradas

Autor: Carlos Hernández de Miguel

Editorial: Ediciones B
Preu: 24,90 € Soci: 23,65 €

Hi ha raons importants per fer la ressenya d’aquest llibre que ens aporta una informació desconeguda, poc treballada i poc investigada per la gran dificultat que comporta capbussar en uns fets que s’han volgut amagar de manera vergonyosa.
Coneixem, molt bé, altres genocidis de pobles que no volen repetir les mateixes barbàries viscudes i que mostren la seva foscor. Aquesta és la diferència amb la nostra història recent.
A nosaltres ens van robar la memòria, i l’anem reconstruint amb les peces que podem recuperar. És important que hi hagi persones interessades a continuar aquesta tasca i lectores que els hi donem suport.
A part de la memòria perduda, s’ha afegit el negacionisme que ens envolta. L’extrema dreta aposta fort per aquesta idea, i els hi funciona.
És un treball intens, clarificador, dur i sovint tendre: ens parla de la solidaritat entre persones que encara tenen ganes de somiar.

MILA ALCAINE

PSEUDOHISTÒRIA CONTRA CATALUNYA

De l’espanyolisme a la Nova Història

Autors: Vicent Baydal i Cristian Palomo

Editorial: EUMO
Preu: 25,00 € Soci: 23,75 €

Els autors, llicenciats en Història, són els coordinadors d’aquesta obra. No podia ser d’una altra manera. Per seguir aquesta gran investigació era necessari comptar amb altres persones que, des de les seves especialitats i fent un ingent treball de recerca, aportessin documents que ajudessin a fer més fàcil la comprovació de faules i grans contradiccions.
Esperava tenir el llibre a les meves mans per conèixer més la història del nostre poble i dels seus detractors.
Dues posicions que van descrivint, a poc a poc, cadascú dels fets històrics que en ocasions ens són absolutament desconeguts. Sempre hem revisat la història de manera cronològica i lineal, doncs aquí hi ha altres elements que mostren, per exemple, els perquès de tanta falsedat.
I una anotació a part per parlar de l’Institut Nova Història, organisme que suposo que ha de fer les delícies dels grans historiadors, estudiosos i dedicats minuciosament a la investigació que en cada línia, en cada ressenya poden desmuntar les mentides, la ignorància i la ignomínia amb què, sense vergonya, tracten els fets històrics.
No entraré en la mirada política, no, això ja ho fan amb profusió des del nacionalisme espanyol.
Uf! Lectura a tenir molt en compte.

MILA ALCAINE

## PANDEMOCRACIA

Una filosofía de la crisis del coronavirus

Autor: Daniel Innerarity

Editorial: Galaxia Gutemberg
Preu: 14,90 € Soci: 14,15 €

L’autor és un filòsof i en aquest llibre parla de política, de societat i de coronavirus. Reflexiona sobre les conseqüències a la vida política, i els canvis socials que poden produir-se quan el virus ja no sigui un problema.
Analitza alguns dels errors que s’han comès en aquesta crisi. La societat tenia unes certeses, en sentíem autosuficients i la pandèmia ens ha mostrat les nostres deficiències.

PANDÈMIA

La covid-19 trasbalsa el món

Autor: Slavoj Žižek
Editorial: Nous Quaderns Anagrama
Preu: 9,90 € Soci: 9,40 €

Slavoj Žižek és filòsof, sociòleg, psicoanalista i teòric cultural. En aquest llibre reflexiona sobre la pandèmia del coronavirus i la necessitat de repensar políticament la societat contemporània.
Es tracta, doncs, d’una «una reflexió d’urgència sobre la crisi del coronavirus. Sobre la seva relació amb la política, l’economia, la por i les llibertats. Sobre la connexió entre l’expansió de l’epidèmia i el model socioeconòmic de les societats modernes. Sobre la covid-19 com a última advertència de la crisi ecològica que sobrevola el futur del món…».
L’autor destinarà íntegrament l’import dels royalties mundials d’aquest llibre a l’ONG Metges Sense Fronteres.

NOVEL·LA GRÀFICA INFANTIL

Els darrers anys estan apareixen títols molt atractius tant de còmics com de nove·la gràfica per a nens i joves. A mi personalment m’agraden molt perquè no només t’expliquen històries, sinó que, a més, amb les il·lustracions et transporten a llocs increïbles, a vegades més interessants encara que la mateixa història que estàs llegint. I això és fonamental pels primers lectors, que aprenguin a imaginar a partir de textos i dibuixos estàtics i no només amb les pel·lícules i la televisió, on queden desbordats per la velocitat de les imatges.
A la llibreria tenim només una petita selecció, però és un gènere que té cada vegada més adeptes i no ho volia deixar de compartir. No puc recomanar només un perquè depèn de l’edat, del nen, dels gustos, però sí que us invito a remenar i buscar el que més pugui agradar als vostres nens. Hi ha còmics divertits pels més petits, des dels tres anys; hi ha històries d’heroïnes fantàstiques i d’altres que sobreviuen en guerres reals o simplement a l’institut. Animeu-vos a provar.

TERESA PAZOS

NUR Y EL GNOMO IRLANDÉS

Autora: Toti Martínez de Lezea

Il·lustracions: Juan Luis Landa
Editorial: Erein Argitaletxea, 2008
Preu: 14,00 € Soci:13,30 €

Aquesta versàtil autora de llibres té una col·lecció infantil, escrita en castellà i en basc, en la qual el seu personatge principal, Nur, una nena de vuit anys, està inspirat en la seva pròpia neta.
Són relats dinàmics inscrits en un entorn familiar, entesos com a aventures i vistos des dels ulls d’aquesta criatura entremaliada. Incorpora elements fantàstics a la vida quotidiana amb tota naturalitat, com és el cas d’aquest episodi en què Nur es troba un follet a les escombraries de la seva àvia.
Aquest llibre està recomanat per infants a partir de vuit anys i té l’avantatge que disposa d’una sèrie de llibres, que poden «enganxar» a la lectura als vostres fills i filles.

ARIADNA APARICIO

NYAC-NYAC EL MONSTRE MENJALLIBRES

Autora: Emma Yarlett

Editorial: Bruíxola
Preu: 15,95 € Soci: 15,15 €

Este libro es perfecto para pequeños que empiezan a escuchar y ver sus primeros cuentos. Contiene diferentes cuentos dentro del cuento que se van descubriendo y modificando a medida que Nyac Nyac va comiendo las páginas. El monstruo pasea por cuentos clásicos como Caperucita Roja, Ricitos de Oro y Jack y las judías mágicas, hasta volver a quedar atrapado por el pequeño lector en una caja… …aunque no por mucho tiempo. Altamente recomendable.

ELENA GIRONDA